Destapant les subvencions de la Diputació de Girona

Subvenvions Diputació de Girona

El 2020 la Diputació de Girona va donar més de

47 milions d'€

en subvencions

D'aquests més de 47 milions d'euros, quasi el 40% han sigut subvencions directes o nominatives. Sí, és el que coneixem com a subvencions a dit 👈
Cada òrgan dels que formen la Diputació té la capacitat d'adjudicar aquestes subvencions, tant quin import atorga com a qui les dona. El més sonat és el cas de l'òrgan de Presidència: el 2020 va repartir més de 5 milions d'euros en subvencions donades a dit.

I a mans de qui acaben tots aquests diners?

Hi ha molta diversitat pel que fa a les subvencions. Trobem des de transferències de 1.000 € a algunes de més d’1 milió d’euros. I en funció de l'àrea, els diners es reparteixen més o menys a dit. Hem parlat de Presidència, però Cooperació cultural reparteix 7 milions d'euros, dels quals el 43% són a dit, o Cooperació esportiva que dels 3 milions que reparteix, el 33% també són a dit. 

Algunes de les subvencions més sonades del 2020 són 👇
diners
Les subvencions nominatives són les que anomenem subvencions a dit perquè no existeixen uns criteris clars i consensuats que determinin com es reparteixen i a qui.
Orquestra Simfònica del Vallès
A la foto, l'Orquestra Simfònica del Vallès en concert
© Foto de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí

L'àrea de Cooperació Cultural subvenciona a l'Orquestra Simfònica del Vallès

47.000 €

Donats a dit a una orquestra que ni tan sols és de les comarques gironines. Com és possible?

Teòricament és una subvenció pels concerts que fa a la nostra demarcació. I on els fa? El 2020 en va fer cinc: tres concerts a Puigcerdà, un a Llívia i un a Torroella de Montgrí.

I qui és l’alcalde de Puigcerdà que en surt tan beneficiat? Doncs el diputat de Cultura que atorga las subvenció. Tindrà això alguna cosa a veure amb que l’Orquestra Simfònica del Vallès cobri pel mateix concert 15.000 € a Torroella de Montgrí (15.000 €) i 7.000 € a Puigcerdà? 🧐

El 2020, a més, cal afegir que alguns dels festivals que tenen la sort de disposar d’una subvenció l’han mantingut fins i tot quan el festival ha estat cancel·lat (en motiu de la Covid-19) i encara que no s’hagi ofert cap alternativa.

El Servei d'Esports de la Diputació subvenciona a la Sea Otter Europe Costa Brava Bike

Total de la subvenció:

150.000 €

La Diputació de Girona té una línia de subvencions de concurrència pública (a concurs) destinada a donar suport a l'organització d'esdeveniments esportius singulars. L'import màxim d'aquestes subvencions és de 5.000 € i el total a repartir és de 40.000 € per a tota la província.

I com s'explica que per organitzar la Sea Otter Europe es donessin 150.000 € a Bikeshow Sport Events SL? Són més de 30 vegades que el màxim de les subvencions a concurs!

Altres subvencions nominatives (a dit) del Servei d'Esports:

50.000 € a l'Ajuntament de Banyoles pel Campionat d'Europa de Triatló
30.000 € al Club Rallyclassics per l’organització del Rally Costa Brava
Queda clar que sol·licitar subvencions a través de les línies públiques previstes o anar a picar la porta del diputat/da corresponent, no dóna els mateixos fruits. A més del sistema injust d’accés als recursos que suposa això, sovint acaba generant una gran desigualtat a nivell de territori amb alguns municipis molt més beneficiats que altres.
Sea Otter Europe a Girona
Fotografia promocional del Sea Otter Europe 2020.
© Foto de seaottereurope.com
Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona
El President de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.
© Foto d'El Punt - Avui

Presidència s’emporta la palma amb el 100% dels seus més de 5 milions repartits a dit 👏

Subvencions donades a dit el 2020:

5.020.769 €

Són subvencions a dit perquè el president pot repartir-les sense necessitat d’uns criteris que justifiquin a qui, per quin motiu i quina quantitat atorga. 

I com s'aconsegueixen aquestes subvencions? Cal contactar amb presidència i esperar la seva “benevolència”. És un sistema que des de la CUP sempre hem considerat injust i amb una lògica de retre pleitesia, propi de la vella política.

Què passa, doncs, si un alcalde/essa no vol plegar-se a aquest sistema de “picar a la porta per un favor”? Doncs que qui en surt perjudicat és la població del seu municipi, que veu com el seu poble comptarà amb menys inversió que els pobles veïns. És per tant, un sistema poc garantista.

I si parlem dels diners atorgats a dit a empreses privades, és encara més escandalós. L'objectiu acaba sent finançar amb diners públics iniciatives privades de determinades ciutats i que segueixen un model concret (grans festivals, promoció del turisme, etc). Una lògica d’amiguismes que no s’hauria de permetre en l’administració pública.

A qui ha repartit enguany diners el president de la Diputació? 

A continuació en destaquem algunes! I recordeu que podeu consultar al seu web totes les subvencions atorgades per la Diputació de Girona des del 2015.

125.000 €
A qui?
Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, la patronal que representa el sector de l’hostaleria
Per què?
Per al finançament activitat de la Federació i de les seves associacions durant l’exercici 2020.
40.000 €
A qui?
Fundació privada ADIS
Per què?
Pel projecte Incorpora'm, d'integració laboral de persones amb diversitat funcional.
39.935,52 €
A qui?
Ricky Rubio Foundation
Per què?
Per un projecte Community Team a la demarcació de Girona i un al barri de Font de la Pólvora de Girona.
18.000 €
A qui?
UGT (Unió General de Treballadors de Catalunya)
Per què?
Per un projecte sobre la no discriminació en àmbit laboral.
12.600 €
A qui?
Fundació Privada Hospital de Puigcerdà
Per què?
Per la creació d’un accés independent al Centre de Dia.
11.557,75 €
A qui?
Fundació Ciutat Invisible
Per què?
Pel Projecte A Tempo, Arts i Formació, de l’any 2020.
⚠️ El projecte A Tempo està vinculat al Festival Temporada Alta que ja rep anualment 265.000 € a través de Bitó Produccions SL.
10.000 €
A qui?
Germanetes dels Pobres
Per què?
Pel manteniment dels subministraments de l'any 2020.
2.800 €
A qui?
Agrupació Pessebrista de Blanes
Per què?
Per la compra de figures pel pessebre monumental de Blanes.

El cas del molí de l’alcalde d’Arbúcies

D’entre les subvencions que reparteix el president de la Diputació de Girona, en destaca una de ben sonada: es va fer una aportació de 40.000 € a un projecte privat de l'alcalde d'Arbúcies. En concret, 40 mil euros per instal·lar un molí d'oli.

Això ens fa pensar: qualsevol que vulgui muntar un negoci pot venir a picar a la porta a la Diputació?

Al mateix temps, això contrasta amb les subvencions que la mateixa Diputació treu a concurs per donar suport a projectes de promoció agroalimentària. Aquestes subvencions són de màxim 4.000 €. 

I, mentrestant, per la porta de darrere el president es pot permetre donar a dit una subvenció de 40.000€. Quin valor té aquest 0 de més a la dreta!
Despeses de la Diputació de Girona

L'Església també pica la porta: repassem les subvencions que rep de la Diputació de Girona 

Des de 2015 (abans no hi ha dades públiques), la Diputació de Girona ha donat un mínim de 969.553,91 € a l’Església a través de Subvencions al Bisbat de Girona, Vic i Urgell. Estem parlant de gairebé un milió d'euros!

La majoria s’han vehiculat a través de les línies de subvenció de Monuments per reformes i restauracions de patrimoni de l’església, però en diverses ocasions també han picat a la porta de Presidència.

Per aquesta via, per exemple, el 2020 el president els va entregar 70.000 € per millores a l’interior del Santuari de Santa Maria del Collell de Banyoles. Una vegada més, alguns municipis en surten especialment beneficiats. També és el cas de Puigcerdà on l’església de St. Domènec ha rebut fins a 7 subvencions en aquests 7 anys amb un total de 146.410 €.

Certament en la majoria dels casos són patrimoni cultural que cal conservar, però entre debats sobre immatriculacions abusives, entrades de pagament o usos privatius d’aquest patrimoni, potser seria hora de plantejar-nos debats de fons sobre la propietat de tots aquests monuments i patrimoni.

Reflexionem-hi

Revisant el llistat de subvencions ens vénen moltíssimes preguntes al cap a les que no hi trobem resposta
Per què uns reben xifres tan elevades i altres no tant? Per què alguns municipis i empreses en surten especialment beneficiats? Per què no es treu una subvenció de concurrència competitiva a festivals musicals i teatrals? D’aquesta manera s’hi presentaria qui volgués i guanyarien els millors projectes. I anant encara més enllà, és realment una funció de la Diputació de Girona subvencionar tot aquest tipus d’esdeveniments? Amb quines finalitats i quines contrapartides?

Les subvencions concedides es poden consultar a la web de la Diputació, tal i com obliga la llei de transparència. Però la informació que hi apareix és molt limitada. No consta ni el tipus de subvenció (de concurrència pública, directa o nominativa), ni la convocatòria o partida en què s’inscriu, ni tampoc el municipi o zona principal d’influència. Hem demanat a Transparència que en la informació pública de les subvencions s’inclogui aquesta informació per veure com es reparteixen els recursos a nivell territorial. De moment no s’ha avançat en aquest sentit.

Tot aquest sistema està avalat pel Pla Estratègic de Subvencions que s’aprova periòdicament. L’actual, 2020-2023, es va aprovar el desembre de 2019 i dels 6 grups polítics que conformen el Ple de la Diputació (Junts per Catalunya, ERC, PSC, Independents de la Selva, Tots per l’Empordà i CUP-Amunt) només la CUP hi va votar en contra. Aquest és el principal problema.
Les dades recollides en aquesta pàgina fan referència a les subvencions donades l'any 2020. Si t'interessa consultar dades anteriors, aquí pots veure les subvencions del 2019.