El 2019 la Diputació de Girona va atorgar

80.859.060 €

en subvencions

La funció principal que fa la diputació és donar suport als ens locals, com per exemple ajuntaments, consorcis o consells comarcals. Per poder fer-ho, la diputació rep una part important dels impostos que es recapten a la seva demarcació.
En concret, el pressupost total de la Diputació de Girona pel 2020 va ser de 141.858.000 €. D’aquests, una gran part es va destinar a donar suport als ens locals. Aquest suport es pot donar principalment a través de dues vies: les subvencions i transferències o els serveis. El 2020, el 57 % van ser subvencions, és a dir, 80.859.060 €. D'aquestes, les més preocupants, són les subvencions a dit.

Com va repartir la Diputació de Girona els diners que va donar en subvencions el 2020?

40% pels ens que depenen directament de la Diputació (Consorcis, Patronats…).

36% per les subvencions a concurs en que tothom s’hi pot presentar en igualtat de condicions.

23% per les subvencions nominatives i les directes.

1% en altres despeses (quotes a associacions, rendes vitalícies, premis, remuneracions a becaris…).

Les subvencions nominatives són les que anomenem subvencions a dit perquè no existeixen uns criteris clars i consensuats que determinin com es reparteixen i a qui.
Subvencions a la Diputació de Girona

A mans de qui acaben les subvencions de la Diputació de Girona?

Hi ha una gran diversitat pel que fa a les subvencions. Trobem des de transferències de 1.000 € a algunes de més d’1 milió d’euros. Alguns dels exemples de les subvencions de 2019 que volem destacar, són:
Circ Elefant d'Or i la Diputació de Girona
A la foto, Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, amb l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i el president de Circus Arts Foundation, Genís Matabosch.
© Foto de l'Ajuntament de Girona

Fundació Circus Arts Foundation (privada)

Total rebut en subvencions a dit:

333.000 €
Ajut per a la rehabilitació de Cal Coro com a museu del Circ de Besalú
Finançament del Gran Circ de Nadal de Girona Fantasia
Finançament del 9è Festival Internacional del Circ Elefant d’Or

Associació Espanyola de Directius (AED)

Total rebut en subvencions cada any fins al 2019:

65.000 € / any

Per la cúpula de l’Associació Espanyola de Directius hi han passat, al llarg dels últims anys, figures del nivell d’Isidre Fainé, president de La Caixa, Ramon Adell, ex-vicepresident de Foment del Treball, Pau Herrera, que havia tingut relació amb l’Institut Noos d’Iñaki Urdangarin o Juan Antonio Alcaraz, l’actual president de l’AED i directiu de CaixaBank.

Cada any, fins al 2019, se li donava un subvenció per valor de 65.000 € per organitzar unes jornades. Si us pica la curiositat, en Lluc Salellas ens en donava més detalls el 2016 en aquest article.

Jornades AED a Girona
Foto de les jornades Reinventa’t, que tenen una durada d'un dia, es fan a l'Auditori de Girona i tenen un preu (pels no socis) de 200 € per entrada.
© Foto de l'AED
La Diputació a la presentació del Festival Temporada Alta
El President de la Diputació de Girona participant en la presentació de la programació de la 28a edició del Festival Temporada Alta (2019)
© Foto de la Diputació de Girona

Bitó Produccions SL

Rep anualment

265.000 €

Per l'organització del Festival Temporada Alta

Festival de Música de la Cerdanya

Van acumular entre les subvencions als municipis de Llívia i Puigcerdà un total de

46.000 €
Festival de Música de Cerdanya i la Diputació de Girona
El vicepresident de la Diputació de Girona (al centre de la foto) al Festival de Música de la Cerdanya (2020)
© Foto de l'Ajuntament de Puigcerdà
Festival Strenes i la Diputació de Girona
El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, a la presentació del festival Strenes 2018.
© Foto de la Diputació de Girona

Pascual Arts Music SLU

Subvencions anuals a dit de

120.000 €

Pels festivals Strenes, Acústica i Sons del Món

Aquests exemples són, però, només la punta de l’iceberg, que criden l’atenció per la quantitat o les vinculacions que hi hem descobert. Com aquestes n’hi ha centenars d’altres que a petita escala responen als interessos dels polítics de torn.

Algunes “subvencions” que s’escapen de tot control

Cada any la Diputació de Girona dona uns 50.000 € al Festival de Cap Roig a través d’un contracte de patrocini publicitari amb Clipper’s Live SL. En Lluc Salellas ja ens en parlava el 2016 en aquest article, on ens explica que aquest contracte de patrocini, a més, permet que certs membres de la Diputació puguin gaudir d’entrades gratis.

El Girona Futbol Club SA també va rebre uns 140.000 € de la mateixa forma; com a patrocini. Així no consta com a subvenció i per tant no es pot trobar informació relacionada al portal de transparència de la Diputació.
Les dades recollides en aquesta pàgina fan referència a les subvencions donades l'any 2019. Si t'interessa consultar dades d'altres anys, aquí pots veure les subvencions del 2020.